Назад

Рестарт на баскетбола в Русе

Рестарт на баскетбола в Русе бе обявен днес.

d8806 presk final

„Настоящият баскетболен клуб „Дунав“ прекратява дейността си. Чувстваме се изморени. Проектът е изчерпан емоционално“, това заявиха на нарочна пресконференция днес президентът на клуба Красимир Трифонов и колегите му от управителния съвет Иван Иванов и Младен Ганчев.

Всички състезателки и треньорът Георги Божков са освободени с едномесечно предизвестие. Спазени са всички нормативни уредби в това отношение. Изплатени са им всички възнаграждения.

В тази връзка бе изказана благодарност към всички тях за това, че са в края на сезона са стиснали зъби и въпреки немалкото здравословни проблеми и контузии са влезли пределно мотивирани в плейофите и са завършили първенството с медал.

Все пак бе гарантирано, че предстои регистрация на нов клуб, в чиято основа да стои развитието на детско-юношеската школа. Инициатор на идеята е Младен Ганчев, който сподели, че евентуално при намиране на достатъчно съмишленици сред русенския бизнес и местната власт ще се сформира и представителен отбор, който обаче ще разчита единствено на млади таланти.

d8806 krasimir trifonov

„Още преди година подадох оставка. Все пак поех ангажимент и завършихме и този сезон. Аз съм вече 6 години в баскетбола. За тези 6 години сме 4 пъти шампиони и 4 пъти носители на Купата на България. През тази година записахме и сравнително прилично участие в евротурнирите. На практика ние вече няма какво да постигнем в България. Чувствам вътрешна демотивация. В това решение много голяма роля взе и федерацията. Тяхната последователност и тенденциозност в определена посока довежда до много теми за размисъл и обикновено с негативен край“, заяви Трифонов, като коментира, че на няколко пъти в решаващи моменти през последните 2 години отборът от Русе е бил „заклан“ от определени рефери.

Отбелязано бе отново, че прекратяването на дейността на настоящия клуб не се дължи на резултатите през последния сезон или на финансови проблеми.

d8806 ivan ivanov

„Клубът не е фалирал. Нямаме неразплатени задължения към състезателки и треньор. Поехме дори всички разходи по операцията на Радостина Димитрова. Проектът се изчерпа като енергия, а не като финанси. Това е обществен проект, в който влязохме със съзнанието и енергията, че подкрепяме нещо позитивно. Изпълнихме и една своя мечта, която през 2011 г. звучеше налудничаво – постигнахме две победи в евротурнирите в новата зала в Русе. Проектът обаче изчерпа емоциалния си заряд“, сподели Иван Иванов.

d8806 mladen ganchev

„Този проект е без аналог. Успехите му се дължат на Красимир Трифонов, Иван Иванов, както и на един човек, на който баскетбола, а и футбола дължи много – Свилен Иванов. Ангажиментите към школата ще бъдат изпълнени и през тази година докрай. Именно заради всички тези деца ще регистрираме новия клуб. Ще запазим тези над 120 момичета и момчета, които ще продължат да тренират и да се състезават в по 5 възрастови групи под ръководството на 4 треньори. Имам уверението на по-голямата част от спонсорите и успешният модел на ВИП-клуба, че ще продължат да подпомагат новия клуб. Ако русенската общност, Общината, бизнесът покажат и докажат, че искат, можем да имаме и млад перспективен отбор, пред който няма да се търсят резултати веднага, а постепенно изграждане“, сподели Младен Ганчев.

От възраждането на баскетбола в Русе преди около 10 години до момента отборът, носещ името на голямата европейска река, претърпя няколко промени в ръководния и треньорския си състав, както и различни добавки към името. През това време той се превърна в неизменен претендент за отличие и спечели 5 златни, 2 сребърни и 2 бронзови отличия за шампионата, както и 4 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала в надпреварата за Купата на България.